Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ποια τα δεδομένα για τον Khamzat Chimaev;


Ο Τσετσενος μαχητής με Σουηδική υπηκοότητα, Khamzat Chimaev, αναμενόταν να αγωνιστεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σαουδική Αραβία, στο main event μιας ιδιαίτερα εντυπωσιακής κάρτας, με τον Robert Whittaker, σε έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους αγώνες της χρονιάς. Όμως, σχεδόν δέκα ημέρες πριν τον αγώνα αποσύρθηκε εξαιτίας πολλή σοβαρής ασθενειας, σύμφωνα με τον Dana White.  Τι ισχύει όμως για την περίπτωσή του;

Ο Khamzat Chimaev από τη στιγμή που μπήκε στο UFC έκανε αίσθηση με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα αλλά και το απίστευτο ταλέντο του. Σύντομα έγινε σταρ διαλύοντας τους αντιπάλους του. Μια επιπλοκή όμως με τον covid τον έθεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός διοργάνωσης και ήταν ένα βήμα από το να αποσυρθεί οριστικά καθώς κινδύνεψε και η ζωή του. Όμως δεν το έβαλε κάτω, επανήλθε και αφού διέλυσε τον Κινέζο Li Jinglian, λίγους μήνες μετά έδωσε το πιο δύσκολο τεστ της καριέρας του μέχρι εκείνο το σημείο. Αντιμετώπισε τον Gilbert Burns σε έναν επικό αγώνα, στον οποίο νίκησε οριακά με απόφαση, αλλά φαινόταν να είναι περισσότερο μάθημα παρά αγώνας. Λίγους μήνες μετά έκλεισε έναν ανούσιο αγώνα με τον Nate Diaz και αφού έδειξε σημάδια αντιεπαγγελματισμου χάνοντας κατά πολύ τα κιλά, ήρθε ο Kevin Holland, που ήταν ήδη στην κάρτα, για να τον αντιμετωπίσει σε catch-weight. Ο Chimaev διέλυσε τον αντίπαλο του και στη συνέχεια δήλωσε πως αφήνει την welterweight κατηγορία και θα αγωνίζεται πλέον στη middleweight. Όμως για ένα χρόνο δεν αγωνίστηκε με τους haters να πληθαίνουν και να αναφέρουν πως ο επιλέγει τους αντιπάλους και παίζει σπάνια για να μη χαλάσει το αήττητο ρεκόρ του (12-0) έως τότε και πως επιλέγει να αγωνίζεται σε μουσουλμανικές χώρες.

Δεκατρείς μήνες μετά, όμως, είχε κλείσει αγώνα με τον ιδιόρρυθμο Paulo Costa, με τον οποίον είχε τεράστια κόντρα. Μια εβδομάδα πριν τον αγώνα όμως ο Costa αποσύρθηκε και τη θέση του πήρε, ως από μηχανής Θεός, ο θρυλικός Kamaru Usman. Αφού ο Chimaev διέλυσε τον πρώην πρωταθλητή στον πρώτο γυρο, όπως δεν έχει κάνει κανένας άλλος και αφού πήρε καθαρά τον δεύτερο γύρο, στον τρίτο έδειξε σημάδια κούρασης και τον έχασε. Όμως κέρδισε εντυπωσιακά έναν εξαιρετικό μαχητή. Και πάλι οι haters ξεκίνησαν να κατηγορούν το cardio του και πολλά άλλα, όμως η νίκη ήταν ήδη εντυπωσιακή, αλλά έγινε ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστό πως ο Τσετσένος μαχητής έπαιξε στον 2ο και 3ο γύρο με σπασμένο χέρι. Και αφού έδειχναν όλα να μπαίνουν σε μια σειρά και λίγο καιρό μετά να ανακοινώνεται ο επόμενος αγώνας του, με τον Robert Whittaker, για τις 22 Ιουνίου, οι fans είχαν ξετρελαθει. Δέκα μέρες όμως πριν τον αγώνα αποσύρθηκε από αυτόν λόγω πολλής σοβαρής ασθενειας, όπως ειπώθηκε αρχικά. Η πρώτη φωτογραφία που διέρρευσε ο συναθλητής του Guram Kutateladze ανησύχησε ακόμη περισσότερο το κοινό το ΜΜΑ και με τις φήμες για οριστική απόσυρση του μαχητή να οργιάζουν. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

ΟΧΙ. Τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο ατζέντης του Majdi Shammas. Στη συνέχεια διέρρευσαν φήμες από το περιβάλλον του Chimaev πως δεν επρόκειτο για κάποια αρρώστια, αλλά για τροφική δηλητηρίαση, με τις φήμες αυτή τη φορά να οργιάζουν πως έγινε επίτηδες. Όμως, με την ακύρωση αυτή, ο Chimaev μπαίνει σε περιπέτειες με την καριέρα του.

Αρχικά, υπάρχει απαγόρευση της εισόδου του στις ΗΠΑ, λόγω των επαφών του με τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ramzan Khadyrov, που θεωρείται μαύρο πρόβατο από τη Δύση. Έτσι, λοιπόν, τα διαθέσιμα events περιορίζονται σε αυτά της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και της Αυστραλίας. Όμως δεδομένου πως το event στο Μάντσεστερ, αλλά και στο Περθ της Αυστραλίας είναι σε λιγότερο από δύο μήνες, και το event στο Παρίσι σε τρεις μήνες, θεωρείται απίθανο να βρεθεί αντίπαλος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οπότε, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι ο Khamzat Chimaev να αγωνιστεί στο Άμπου Ντάμπι, στις 26 Οκτώβριο και στο UFC 308. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν περιμένουμε την επιστροφή του αθλητή πριν το 2025, εκτός και αν προκύψει κάποιο event της τελευταίας στιγμής είτε στην Ισπανία, λόγω Ilia Topuria, είτε στη Σιγκαπούρη λόγω των αρκετών πλέον μαχητών απ' την Ασία.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η ακύρωση πηγαίνει αρκετά πίσω τον μαχητή και ρίχνει αρκετά τις μετοχές του, καθώς αρκετοί πίστευαν πως θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του ακόμη και τη ζώνη έως το τέλος του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου